Uitdaging Almere – Amsterdam 2013

14 september 2013 mijn 3e hele triathlon en mijn debuut in Almere, na jaren de wedstrijd van de zijlijn te hebben bekeken was de tijd na een pech jaar nu rijp.

Ideaal….nee! 04:40 – gaat de wekker, kijkend naar een donker gapend gat aan de andere kant van het slaapkamerraam constateer ik regen en een flinke wind. Goed, dat hadden we in de dagen ervoor al aan zien komen dus geen verrassing. 06:00 – Na een goed ontbijt vertrokken naar Almere. De standaard check aan de fiets en het wegbrengen van de spullen maken de laatste voorbereidingen compleet. In de stadsschouwburg van Almere heb ik mij vervolgens voorzien van een dikke laag vaseline en opwarm olie, laat de elementen maar komen;-) 07:15 – Op naar start, helaas waren er velen mij voor, dus drong ik mij naar voren, het leek erop dat de start later zou plaatsvinden dan 07:30, maar goed dan konden we nog even relaxen. Het water bleek al kouder dan ik van te voren had gedacht, dat was even wennen. Op de startlijn kom ik aan de praat met een dame die ook in Zurich was gestart en concludeerden wij beide dat het daar toch beter was. 07:35 – Het kanonschot schiet ons allen weg en de strijd is begonnen. Van te voren had ik bedacht eens wat harder te starten in plaats van in de comfort zone te beginnen. Vaak blijkt dan dat versnellen moeilijker is. Dit heb ik in eerdere wedstrijden al een beetje getest, maar 3,8 km is wel even iets anders. Al met al blijkt de strategie goed uit te pakken en kom ik met 57 minuten het water weer uit, geheel niet slecht. Rennend naar de fiets het pak los en voorbereiden op de wissel, warm aankleden was mijn plan en dat koste iets meer tijd. Fietsshirt, windstopper en, zo bleek later nuttig, de armstukken.  Kris kras door Almere en vele hobbels later kom ik op de Oostvaardersdijk terecht en kan met een lekker tempo richting Lelystad rijden. Ik besluit comfortabel te fietsen want de benen voelen niet helemaal top. Oostvaarders plassen door en dan nog een klein half uur en ik ben in Zeewolde.

cropped-atsb00028.jpg

Vlak langs mijn huis waar Renee, Roger, Matthieu en Margriet (schoonouders) mij staan aan te moedigen is de verleiding om thuis koffie te drinken toch groot. Door het dorp, waar al trouwe TVZ supporters staan, richting de RCN het bos in. Ik moet iets inhouden omdat ik achterop twee mannen rij die hier voor het eerst komen. Achter mij rijden twee mannen van de halve triathlon die er graag langs willen. Dit gebeurd bij het Erkemederstrand, de twee mannen voor mij besluiten er achter aan te racen, ik rijd mijn eigen race verder. Dit ging mij net iets te hard in de eerste ronde. 73 kilometer punt – mijn rechter elleboog schiet van het stuurpad af, k.. afgebroken….en nu? Doorrijden en kijken hoe het gaat, na 5 minuten….dit gaat niet. Ik stop dan een paar gels in mijn armstukken en rijd verder.

Na 100 kilometer druppelt er gel op mijn been en dat is het teken dat de gels in mijn armstukken kapot zijn gegaan, dit is dus niet de oplossing. Toen een reep erin gedaan wat eigenlijk wel wat comfortabeler lijkt, maar na een paar keer schuiven is dit ook niet de oplossing. Dus doorgaan en maar zien wat aan het einde de schade is: uiteindelijk dik, rood en beurs. In de tweede ronde werd ik nog geïnterviewd door omroep flevoland: http://www.omroepflevoland.nl/Sport/105662/almere-belg-colpaert-wint-triatlon Het fietsen in de laatste ronde was echt zwaar en ik ging dan ook helemaal stuk, laat het lopen maar beginnen.

De wissel was aanstaande en deze verliep soepel, ik hield mijn loopshirt aan en deze was tijdens de regen ook erg welkom. Ontspannen lopen was het doel, dat ging in de eerste 2 ronden ook prima. Lekker tempo 04:20 – 04:30 en een mooie ademhaling. In de 3e ronde kon ik Bas tegenkomen, alleen was hij mij net te snel af, en inhalen wilde al helemaal niet meer. De derde ronde was als normaal weer erg zwaar en was ik niet vooruit te branden. De kou sloeg in de benen en door de regen ook in de rest van het lichaam. Gelukkig fietsten er af en toe bekenden mee om mij een beetje op te jagen of gerust te stellen en ging het weer even. De vierde ronde moet een feestje zijn, nou ik kom niet meer op dat feestje;-) wat een ellende. Bij de coach post besluit ik er eerst eens wat gel en voeding uit te gooien via mijn mond en dat lucht enorm op. Krijn loopt vervolgens een mooi stuk met mij mee wat mij een enorme boost geeft. Daarna wordt het toch weer lastig en moet ik echt gaan wandelen, coach Cas kom ik tegen en die geeft mij een schop onder mijn reet. Dus maar weer lopen….ik haal de finish zonder versnelling maar ik ben er.

Moe, voldaan, ontevreden over de eindtijd en een traan daar heb je het dan om gedaan. Finishen is geweldig en je vergeet alle “ellende” van de afgelopen uren in een mum van tijd. Alle arbeid, het laten, de mooie momenten en de zware momenten van het trainen de manier van leven (onze manier van leven) maken dit tot een mooi plaatje. Gepland, getraind, gespeeld, overwonnen en gevierd. Swim: 00:57:01 Bike: 04:58:47 Run: 03:37:18 Eind: 09:40:06 19e plaats overall, 3e in leeftijdscategorie.

Ik wil via deze weg iedereen die er deze dag was; Renee, Roger, Krijn, Rene, Paul, Reinald, Rene, Frank, Mieke, Teuni, Bas, Yvonne, Eibert, Rien, Colin, Cas, Matthieu, Margriet en alle andere mensen die langs de kant stonden regen en wind trotserend heel hartelijk danken voor de steun. Een mooie dag en nu op naar 2014 voor weer een mooi sport jaar, planning komt eraan;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>