EmbrunMan 2014 ;-(

Embrunman 15-08-2014 Een wedstrijd waar ik al enige tijd naar uitzag en ook tegenop zag. Zwem start in het donker was wel de meest gevreesde in mijn ogen.

Om 03:00 gaat mijn 1e wekker, ik eet de repen naast mijn bed in slaap toestand op en slaap na 15 minuten stevig kauwen weer verder. Om 04:00 gaat de 2e en tevens laatste wekker, het feest kan beginnen. Kop koffie een bak yoghurt met muesli en fruit, de toiletteer zaken en om 04:50 staat de familie Haak voor de tent en vertrekken we richting Parc Ferme en de start.

Het is op dit uur al een immense drukte van niet alleen sporters maar zeker het dubbele aantal supporters. Bij het hek aangekomen neem ik (het altijd zo moeilijke) afscheid en vertrek ik voor een dag achter de hekken…‘een dagje werken’ denk ik dan altijd.

Bij het zien van de toiletten besluit ik eerst daar in de, dan nog korte, rij te gaan staan en dan de fiets preparatie te doen. Bleek een juiste beslissing want het werd almaar drukker. Spullen bij de fiets in gereedheid gebracht, wetsuit aan en naar de start. Opvallend is dat het erg koud is (6 graden). Start van de dames is om 05:50 en 10 minuten eerder dan de heren. Om 05:55 gaan de hekken open en we lopen richting de startlijn, de toegang is krap en ik sta op de 6e rij. Kijkend naar een donker gapend gat waarin wij moeten zwemmen tikken de laatste minuten weg.

zwemstart EM 1604935_707507002660950_4840336227636647400_n

PANG De menigte rent het water in en iedereen vecht voor zijn plaats, ik zie al snel een gaatje en duik er in, twee ontspannen slagen en dan stokt het even door de armen van iemand anders. Waterpolo slag zwem ik een meter of 25 en vind dan snel een ritme en zwem mijn eigen race. De richting is mij geheel onduidelijk dus volg ik alle andere witte caps. Na een meter of 600 begint het al te schemeren en zie je de dauw van het water komen. Ik zit in een onrustige groep waarin iedereen maar blijft martelen, trekken en duwen. Ik zet iets aan en sluit aan bij een groepje 10 meter verder. In de tweede ronde krijg ik kramp en moet even iets inhouden maar kan blijven zwemmen. Na 56:13 kom ik al uit het water….een PR!!! Dat ging goed en gemakkelijk.

Rustige wissel en ik stap op de fiets, de eerste klim is al na 200 meter dus snel de schoenen vast en zitten. Nog even geen tijd om te eten, dat kan pas na ca 1 km. Op de heuvel aangemoedigd door Renee, Krijn en Anne Will, fiets ik verder. Hen zie ik pas weer na 40 km wanneer we weer langs Embrun fietsen. De volgende 6 km is alleen maar klimmen en ik ben blij met mijn 39×27 zo op de vroege morgen!

In de klim is de temperatuur goed te doen, in de afdaling na ca 30 km bevries ik bijna. Klappertandend en trillend van de kou probeer ik mijn fiets op de weg te houden. Wanneer ik een bord “PAS OP” zie wordt ik wakker en ben ik al bijna onder aan de afdaling. Door de opkomende zon en de kou heb ik niet helemaal bij kunnen houden waar ik zat…beneden dus. Er volgt een stuk waar je even kunt bijkomen op het ligstuur, eten en drinken, nog 10 km tot Embrun.

Wat een mensen op de rotonde bij Embrun, mijn supporters pik ik er helaas niet uit. Nu volgt een relatief vlak stuk richting Guilestre om dan naar de voet van Col D’ izoard te klimmen.

Bij de rotonde naar Col de Vars tref ik Frank aan die mij nog wat moed inspreekt. 3,4,5% richting de Col en dan linksaf waar de beklimming begint. De Izoard loopt eerst steil door wat dorpjes heen, voor velen een vervelende lange rechte weg, waarna een bocht naar rechts komt en de haarspelden beginnen. Aan het eind van het bos en de eerste haarspeld bochten, een korte afdaling over een kale vlakt waarna de top in zicht komt. Denk je dat je er bent? Dan heb je het goed mis, dit laatste stuk is nog flink vervelend.

Op de col besluit ik even flink te eten en mij te voorzien van nieuwe bidons met eigen sport voeding. Ik zet de afdaling in en stop klappertandend en verstijft van de kou na 2 km. Ik trek weer mijn windstopper aan en vervolg de weg. Aangekomen in Briancon, volgt een stuk vlakke weg, mijn benen zijn keihard (verstijft) van de kou. Ik trap ze weer los en zie mijn supporters weer alvorens ik van Route National afrij. Wij fietsen parallel aan de hoofdweg, door dorpjes en verschillende beklimmingen. De zwaarste die zich opdoemt is er 1 in de categorie van 2 km lang en 400 hm, pffff kan er ook nog wel bij en weer blij met 39×27.

Hierna richting Embrun, in Embrun staat de teller op 180km. Dan mag je nog even een stukje omhoog fietsen tot het hoogste punt van Embrun en daarna afdalen over een bijna gevaarlijke weg op dit moment in een race. Het fietsen zit erop na 06:54, 3 keer pech doordat mijn ketting er naar binnen afliep, ik mijn remmen moest los sleutelen en her-positioneren. Voordat dit gebeurde lag ik op een mooie 35e plaats, maar kwam helaas daardoor wat later binnen.

Embrun loop

Het lopen kan beginnen, niet de beste voorbereiding gehad. Wel heel erg veel zin in het lopen omdat ik benieuwd ben hoe het e.e.a. gaat. Al tijdens het fietsen had ik last van mijn rechterbeen en dat zette helaas door tijdens het lopen. De eerste meters waren even lastig opstarten, maar een gel en wat eten deden al snel wonderen! Na een kilometer of 5 werd de pijn in mijn been erger en moest ik wandelen, hup doorgaan Kwakkel! Hoe ontspannen ik ook probeerde te lopen, het ging niet beter. De beklimming naar Embrun ging boven verwachting uitstekend en dat gaf mij wel weer moed. Veel beter werd het helaas niet en na lang wikken en wegen besloot ik na 23 kilometer de strijd te staken. Ik ben niet gekomen om een blessure te lopen en stop. Pijnlijk, verdrietig en teleurgesteld zit ik aan de kant, nooit geweten dat stoppen zo een impact op je kan hebben. Echter een belangrijke en wijze beslissing bedenk ik mij en mijn doel “Mallorca” gaat hierdoor geen gevaar lopen.

Mijn supporters (Renee, Krijn, Anne Will, Frank, Marielle, Kaylee, Wesley) wil ik heel erg bedanken voor de steun en het vertrouwen op deze dag. Jammer dat het niet gelukt is. Volgende stop is IronMan Mallorca en hier ga ik knallen, dit mag een topdag worden.

Guido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>