IronMan Mallorca – Droom of werkelijkheid ?

Finish in 9:26, bijna 15 minuten van je PR afgesnoept en niet tevreden dit is, denk ik, wat mij kenmerkt. Dit schrijvende vanuit het vliegtuig naar huis en 48 uur na de start van de 1e IM op Mallorca denk ik er nog steeds zo over. Veel steun heb ik mogen ontvangen van Renee, vrienden, familie en andere atleten. Allen spreken hun waardering uit, ik kan er echter nog steeds niet bij….geen Hawaii slot.

De finish was er 1 om wel over naar huis te schrijven, een betere ambiance kan men zich niet wensen. Vanaf de blauwe boulevard met je schoenen over het strand op de onmiskenbare blauwe loper van de Ironman naar de finish boog. Honderden mensen helpen je door de laatste meters, de speaker schreeuwt “YOU ARE AN IRONMAN”. Ik weet al genoeg, het is niet gelukt. Ik zwalk nog even verder, drink wat en ga op het zo mooie Mallorcaans strand zitten net in de branding.

Ik zoek eerste Renee en Roger op en doe kort mijn verhaal, met enig wurmen krijg ik mijn schoenen uit en loop een eindje de zee in, even zitten in de branding en de dag als een flits voorbij laten gaan….wat was het toch een gave en mooie dag. Echt trots en dankbaar dat wij en ik hier kunnen zijn, wat we mogen mee maken en doen wat we leuk vinden.

De wekker gaat om 5 uur, tijd om te eten, op het menu kip met rijst en groente. Even in de magnetron en slikken maar. Renee wordt om 05:30 wakker en na een heerlijke douche loop ik even naar het Parc ferme om de laatste fiets check uit te voeren. Daarna nog even chillen in het appartement en mij voorbereiden op de race. Al meerdere keren heb ik de race gevisualiseerd dus laat het maar gebeuren.

Buiten nog donker, beetje frisjes en al druk op het zandstrand. Wij voegen ons aan de rand van de menigte, nemen afscheid en ik verdwijn achter de hekken om een dagje te sporten.

De zwemstart is een Australian start, waarbij we vanaf het strand het water in rennen. Het zwemmen beslaat 2 laps met een Australian landlap. Tijdens het zwemmen is een wetsuit verboden gezien de watertemperatuur van 26 graden. Zwemmen in een speedo is toegestaan, ik heb ervoor gekozen om over mijn tri broek met shirt een speedsuit te dragen.

De eerste lus de zee in is ca 2,5 kilometer, dus zal de groep van 2600 atleten wel aardig losgetrokken worden. Na ,ik denk, 800 meter sneert er ineens iets langs mijn rechter tricep, ik vermoed een kwal. De pijn blijft even aanhouden, zolang mijn arm niet uitvalt maar doorzwemmen dacht ik zo. Dit zien we later wel weer. Na 1500 meter zwemmen gaan we weer terug richting Alcudia en ik zie in mijn ooghoek de zon opkomen uit de zee, gaaf.

De eerste lus zwem ik lekker en kan in een groep blijven zitten met af en toe wat kop werk, de landlap is wat vervelender omdat we toch een aardig stukje moeten ploeteren door het water. De tweede lus aanzienlijk korter en ik zet nog een klein tandje bij.

Rennen richting de fiets, speedsuit uit en gaan met die banaan. Lekker op de fiets de eerste meters even inkomen. Ik merk dat ik voorin zit omdat het nog redelijk rustig is, na ca 25 kilometer het eerste klimmetje de verschillen blijven beperkt. Doel voor het fietsen is simpel, fietsen op gemiddeld 270 Watt wat gelijk staat aan 75% van het omslagpunt. Ga ik daarboven dan brand ik langzaam op en wordt het lopen een hel. Het doel vasthouden is lastig omdat ik graag mee wil rijden met de anderen, dit is de valkuil die je later kan opbreken. Stick to the plan en ik fiets steady door, ik beland in een groep van ca 7 mensen wanneer we de afdaling inzetten op 40km. Nu komen we andere atleten tegen, ik zie enorme pelotons het is ook onmogelijk om in die positie vrij te fietsen. De groep welke na een uur uit het water komt is zo groot dat de spreiding tijdens het fietsen op zich laat wachten tot de laatste klim op 120km.

Rotonde Alcudia

Rotonde Alcudia

Mijn groep is niet groot en we fietsen op gelimiteerde afstand van elkaar, kijkende op mijn vermogensmeter constateer ik een vermogen van 250 watt, ik moet dus harder gaan rijden. Op het vlakke stort alles in en besluit ik weg te rijden, na 100 meter kijk ik om en zie dat er niemand volgt. Na 100 km kom ik door in Alcudia, massa’s mensen langs de kant ik pink een traantje weg, wat is dit toch gaaf. Alleen rijdend door de brede afgezette straten, mensen door het dolle, muziek…..net echt.

De weg naar Pollenca loopt langs de zee het is prachtig weer en ik rijd Pollenca binnen, ook hier weer veel publiek. Nog 12 km tot de klim.

Op de lange rechte aanloop kijk ik naar achteren en zie een groep fietsers naderen, wat is dit denk ik nog maar blijf mijn eigen race rijden. Even voor de klim wordt ik ingehaald door een peloton van zo’n 70 man. De voorste 2 rijders ken ik nog vanuit mijn vorige groepje “Guido you are a good bike driver, but don’t look back because that’s terrible”. Stelletje *(&(#^&^#@&*$%*#@$

De een na de ander haalt mij in op de klim en ik fiets toch rustig door, “ga allemaal maar lekker kapot mannen” 😉

Boven gekomen heb ik de eersten al weer opgeraapt, en ik lach stiekum. De afdaling hadden we verkend met regen en constateerden toen dat deze lastig zou zijn gekenmerkt door zeer scherpe haarspeldbochten. Ik zet mijn voorrem bij en begin, ik merk al snel dat het niet heel lastig is dus gas erop, zonder al teveel risico’s. Weer haal ik mensen in en dat doet mij deugt. Op het vlakke onderaan de klim zet ik weer aan en snoep langzaam maar zeker meer mensen op. De rest van de race rijd ik alleen en haal af en toe een groep in, focus op het lopen en mijn eigen race. De laatste 10 km zak ik iets in en kan ik het tempo niet helemaal meer houden. Na de fiets een relatief rustige wissel, sokken aan, tubes en belt mee.

42,195 kilometer te gaan, eerste km 4:05, dit is wat te hard dus probeer ik naar de 4:30 te gaan. Gek eigenlijk dat wanneer je na 180 km fietsen langzaam wilt lopen dit niet lukt, maar na een km of 6 ben ik er dan toch in geslaagd. Doel voor het lopen is blijven lopen en niet wandelen, ik kan nu al zeggen dat ik twee korte onderbrekingen genoten heb:-(

Hardlopen boulevard Alcudia

Hardlopen boulevard Alcudia

 De temperatuur is ca 27 graden en uit de wind is het heet, het eerste deel loopt langs de hoofdweg welke parallel loopt aan de kust en tussen de gebouwen. De zon brand hier behoorlijk en het is er ook nog eens windstil, mentaal een lang stuk met op het eind een keerpunt vanaf dat punt een deel over de zelfde route terug en dan rechtsaf naar de kust. Hier lopen wij over een mooi blauw pad met rechts het strand en links de grote hotels en resorts. Hier steekt de wind lekker op en verkoeld enigszins, dit pad is ca 3 km lang waarna we de hoofdweg weer oplopen voor een lusje door de haven. Vanaf hier focus op de coachpost en het felbegeerde bandje van de eerste ronde. In totaal moeten 4,5 ronden zorgen voor de 42,195 km en ik pushte mijzelf te blijven lopen ook al is de verleiding te wandelen wel erg groot.

Bij alle posten pak ik water, sponsen, banaan en ijs met mijn eigen gordel ben ik nog eens voorzien van 5 gels en water welke ik iedere ronde nieuw krijg van Renee. De laatste gele band is binnen, nog maar 6 km te gaan alles begint langzaam te blokkeren. Bij de voorlaatste waterpost moest ik even inhouden en stoppen om een botsing te voorkomen en merk dat de hamstrings het ook wel gehad hebben, ik ren door voor wat het waard is!

 Het blauwe pad op en richting de finish, de muziek hoorbaar en de cerveza zou klaar staan!

 3,8 km zwemmen, 180,5 km fietsen, 42,195 km hardlopen

21 gels, 3 repen, 9 bidons water/iso, 3 bananen, veel water, cola, paracetamol, natrium capsules en 9:26 verder en de dag is ten einde, klaar, op en afgevinkt.

 We vieren met een groep nog tot 00:30 feest (echt feest) op de finishlijn om ook de allerlaatsten binnen te halen. Je zou bijna na het fietsen wachten met finishen tot middernacht, dit is denk ik een groter feest dan bij de eerste die binnen komt.

IronMan is toch echt wel het evenement wat ik mee wil maken;

wat een organisatie

wat een verzorging

wat een feest

wat een betrokkenheid

wat een marketing

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>