Succes in Zell am See

Eindelijk lijkt het erop dat ik ga starten bij een halve triatlon, in de planning voor 2015 stonden er eigenlijk 3 gepland. Helaas door warm weer en privé omstandigheden konden er 2 geen doorgang vinden.

Maar IM 70.3 Zell am See gaat van start.

Al enige dagen verblijven wij op een camping in de buurt van Zell am See en ik verken een deel van het fiets parcours. De aanloop is relatief vlak en dan begint de klim. Deze duurt ca 20 minuten en ik denk “was dit het?”. Nog even loopt de weg toch vies omhoog, en roept Renée uit de auto dat dit het laatste dorpje was, althans ik dacht dat ze dat zei!

Ineens een bordje 14%, oké! denk ik, dat zal niet lang zijn. Blijkt toch een vieze puist te zijn en zoals het gezegde zegt “het venijn zit ‘m in de staart”. Ook hier geldt dit weer. Eenmaal boven begint de afdaling met een aantal scherpe (haarspelt) bochten om vervolgens slingerend het dal in te gaan. Niet spannende wel opletten in de wedstrijd.

Zell am See is inmiddels overspoeld met atleten en supporters, en je merkt dat de infra structuur van het dorp dit niet aan kan. Op donderdag haal ik de start bescheiden op en woon ik op vrijdag de briefing bij, de voorbereiding gaat beginnen. Fiets klaar maken en wegbrengen naar het parc ferme. Gelukkig is het nog niet erg druk en hoef ik niet lang in de warmte van de dag te staan wachten.

Omdat de start net buiten Zell am See is in een nog kleiner plaatsje en er geen plaats is om je auto te parkeren hebben we besloten fietsen te huren. Zo komen we op zaterdagochtend gemakkelijk en vlot bij de start.

Zaterdag;

04:45: de wekker gaat en ik sta op om te eten, koffie, douchen en doe de laatste voorbereidingen.         05:35: Vertrek vanaf de camping naar het parc ferme                                                                                         05:50: Bij parc ferme parkeer ik mijn gehuurde fiets en doe de noodzakelijke dingen aan mijn fiets en inspecteer mijn wisseltassen voor de laatste keer.

06:20: Over 20 minuten gaat parc ferme dicht, en ik loop nog met al mijn zooi (pomp) welke ik eigenlijk bij Renée of mijn fiets kwijt moest. En ik moet in die 10 minuten ook mijn tas voor na de finish inleveren….geen stress. Eerst alle spullen inleveren, de pomp zien we wel. Eventueel ergens achterlaten om later terug te vinden. Ik ben op tijd uit het parc ferme en ga opzoek naar Renée, onmogelijk in zoveel mensen. Ik vind haar fiets en bind mijn pomp erop en ga in de zone waar de atleten zich moeten melden.

06:30 is de eerste start serie. Er wordt gestart in age group series en mijn age group start om 07:15, ik moet met velen dus 45 minuten wachten buiten het startgebied totdat we worden opgeroepen. Ik vind ergens een rustige plek binnen en chill nog wat.

07:05 worden we opgehaald en gaan het startgebied in.                                                                                 07:11 met z’n allen het water in om te wachten op het startsignaal. De startlijn is ca 75 meter breed, ik lig ergens in het midden en trek een denkbeeldige lijn naar de achterste boei (richting Zell am See).

PANG, de race gaat aan! Ik zet even goed aan en zie dat er niet veel op mijn hoogte bewegen, snel voel ik wat mensen in mijn voeten maar de meeste lossen. Na ca 200 meter sluit ik bij 1 iemand aan en snel volgt er nog iemand. Na ca 700 meter vissen we de eerste achterblijvers uit een eerdere startserie op en dit wordt naarmate de race vordert alleen maar meer en meer. Vervelend voor hen maar zeker ook voor ons, dit haalt de snelheid eruit.

Ik kom als 5e uit het water en spring als eerste op de fiets. De benen voelen direct goed en ik begin hard te rijden. Weer is dit een continue inhaalslag van atleten uit eerdere series. Met aan de start in totaal zo’n 2500 mensen zijn er dit best veel. De hoofdwegen zijn afgezet en wij mogen alleen de rechterhelft gebruiken, overtreed je dit dan is de sanctie een gele kaart. Deze had ik bijna te pakken, gelukkig bleef het bij een waarschuwing.

Na het relatief vlakke deel volgt een korte snelle afdaling en maak ik een inschattingsfout (snelheid en bocht) ik moet bij remmen. Mijn achterwiel maakt doordat ik op mijn ligstuur lig een klein hupsje maar ik blijf op de weg;-). De klim in en dit gaat ook erg voorspoedig, toch hou ik bewust wat in om dat ene eerder genoemde staartje enigszins normaal te kunnen fietsen. Of zoals mijn trainer Edo zou zeggen, niet alle lucifers verbranden.

Ik ben boven en zet de afdaling in, voor mij fietsen wat twijfellaars dus voorzichtigheid geboden. Na de bochten worden de wegen rechter en heb ik eigenlijk te weinig aan mijn 54/12 verzet. Ik blijf draaien en fiets rond de 60 km/uur. Ik blijf opletten met het leveren van teveel vermogen en na een mooie doorkomst in Zell am See waar ik gelukkig Renée mag spotten, fietsen we naar Kaprun om vervolgens via een kleine lus naar Bruck am Grobglocknerstrabe te gaan waar onze camping is.

Nog 4 kilometer naar de wissel. Ik wissel redelijk vlot, trek wel een paar sokken aan bij het lopen om blaren of andere plekken te voorkomen. De temperatuur is inmiddels flink opgelopen.

Het lopen betreft 2 lussen langs de Zellersee (vlak), en kom je 3 keer door het centrum (niet geheel vlak). Ik loop richting Zell am See, en loop eerst het rondje door het afgeladen centrum. Opeens zie ik Renée en zie dat ze verbaasd kijkt en ze meld mij dat ik eerste lig in de AG (age Group). Vol verbazing loop ik verder, dit snap ik niet echt.

Na ca 6 kilometer loop ik richting het eindpunt van de lus en meld een man dat ik eerste lig. Op het eindpunt een verzorgingspost en ik loop terug, ik kom nu andere lopers tegemoet en kan dus de nummers zien. Op een gegeven moment zie ik iemand anders van mijn age group, maar is dit nummer 2,3,4,5…..??

De eerder genoemde man meld mij zodra hij mij ziet dat nummer 2, 1:15 achter mij loopt. Ik besef dat verschil best veel is, maar ik kan niets laten liggen en hou voorlopig het tempo vast. Ik heb wat maagkrampen van de gels en energiedrink, dus lekker gaat het niet.

Renée bevestigd nogmaals dat ik 1e lig en ik ga de laatste ronde in. Ik zet nog wat zeilen bij en versnel wat. Zodra ik de man van de tijd weer zie vraag ik of hij wil klokken. Na het eindpunt zie ik mijn tegenstander weer, maar weet niet meer precies waar ik hem de vorige keer gezien heb. De man van de tijd weet mij te zeggen dat nummer 2 nu ruim 2 minuten achter mij ligt en de nummer 3 ruim 4 minuten.

Nu zou ik rustig kunnen uitlopen, maar vertrouwen doe ik het niet helemaal dus blijf ik doortrekken. Voor mij de eerste dame welke ik op 19,5 kilometer inhaal. De laatste meters is nog best wat klimmen maar de finishlijn is inzicht. Een enorm spektakel is het weer bij het betreden van de laatste 100 meter.

1e in mijn Age group en ik ga over de finish in 4:30:11

Tijden:

Zwemmen;     26:50

Fietsen;           2:26:11

Lopen;            1:30:06

Overall ranking 7e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>